Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Податкова інформує

Продаж товарів через мережу Інтернет потребує застосування РРО/ППРО

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265). Суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок. Податківці на постійній основі здійснюють моніторинг та аналіз інформації, розміщеної на доступних сайтах, інтернет-майданчиках, платформах, та встановлюються факти порушення вимог порядку проведення розрахункових операцій суб’єктами господарювання при здійсненні продажу товарів через мережу Інтернет. Також вищевказана інформація надходить через чат-бот ДПС «StopViolationBot», Контакт-центр Інформаційно-довідкового департаменту  ДПС та інші види комунікації. Акцентуємо увагу, що дотримання вимог законодавства, безпосередньо чи опосередковано пов’язаного із поповненням державної скарбниці, є почесним та безкомпромісним обов’язком кожного платника податків нашої держави! Крім того, видача чеків РРО/ПРРО є можливістю для покупців товарів захистити свої права як споживача. Тож сподіваємось на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне виконання обов’язків платниками податків у сфері проведення розрахункових операцій. Звертаємо увагу, що на вебпорталі ДПС, у розділі «Онлайн-навчання», який містить корисну інформацію з податкової тематики, навички заповнення податкової звітності та розуміння оптимальних механізмів сплати, розміщено нові матеріали. Зокрема у підрозділі «Застосування РРО/ПРРО» оновлені матеріали на тему: «Навчальний модуль рро легко і доступно (оновлений)».

15:16:27 07.11.2023

До уваги суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері надання послуг

ГУ ДПС у Рівненській області нагадує, що, починаючи з 01.01.2022, припинили дію пільги щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), встановлені пунктом 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України. На сьогодні суб’єкти господарювання при наданні послуг зобов’язані проводити розрахунки за них через РРО та надавати таким споживачам послуг розрахункові документи встановленої форми та змісту. Поряд із цим, з метою повернення економіки України на довоєнний рівень та більш м’якого переходу суб’єктів господарювання у такий період, законодавець передбачив певні пом’якшення для бізнесу. Так, Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон № 3219 - IX) передбачено, що суб’єктів господарювання, які не здійснювали діяльності з продажу підакцизних товарів, купівлі/продажу іноземної валюти чи у сфері організації та проведення азартних ігор, звільнено від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), вчинені ними у період з 01 січня 2022 року до 01 жовтня 2023 року. Також Законом № 3219-IX для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку та тих, які не зареєстровані платниками податку на додану вартість, передбачено ряд інших пом’якшень, зокрема, зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій із 100 – 150 % до 25 – 50 % вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг), відповідно, надано право у розрахункових документах зазначати назву товару (послуги) у вигляді, що відображає споживчі ознаки товару (послуги) та ідентифікує належність такого товару (послуги) до товарної групи чи послуги. Звертаємо увагу, що з 01.10.2023 до суб’єктів господарювання, які надають послуги (у тому числі послуги таксі) та приймають до оплати готівкові кошти та/або електронні платіжні засоби без проведення таких операцій через РРО, можуть застосуватись штрафні (фінансові) санкції за порушення вимог Закону № 265.

15:15:48 07.11.2023

На потреби територіальних громад Рівненщини платники податків сплатили понад 8,6 мільярда гривень

До місцевих бюджетів Рівненської області за десять місяців 2023 року надійшло понад 8,6 мільярда гривень податків та зборів, що на 1,7 мільярда гривень більше ніж торік. Про це повідомив очільник податкової служби області Андрій Троцко.  Найбільшу суму надходжень  з початку року склав податок на доходи фізичних осіб – 6,7 мільярда гривень (+1,3 млрд гривень до 10 місяців 2022 року). Суб’єкти господарювання, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, сплатили до місцевих скарбниць 878,9 мільйона гривень єдиного податку та перевищили минулорічну сплату на 135 мільйонів гривень. Від власників та орендарів земельних ділянок впродовж січня - жовтня  2023 року надійшло 565,6 мільйона гривень та 174,7 мільйона гривень надійшло податку на нерухоме майно.  У Головному управлінні ДПС у Рівненській області дякують платникам за своєчасно сплачені кошти до бюджету та наголошують, що національна безпека та оборона вимагають належного фінансового забезпечення. Країна здатна ефективно протидіяти ворогу за умови стабільних бюджетних надходжень і зразкової податкової дисципліни всіх платників податків.

15:15:26 07.11.2023

На соціальні гарантії платники податків Рівненщини спрямували понад 9 млрд гривень

Упродовж десяти місяців цього року суб’єкти господарювання області сплатили 9 млрд 74  млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на 1 млрд 444 млн грн, або на 19 відсотків більше порівняно з відповідним періодом  минулого року.  Зокрема, у жовтні надійшло 950 млн грн єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Порівняно з жовтнем 2022 року забезпечено приріст надходжень на 61,9 млн гривень.   У Головному управління ДПС у Рівненській області нагадують, що єдиний внесок є джерелом наповнення фондів соціального страхування, з яких здійснюються виплати пенсій, забезпечуються соціальні гарантії на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань. Гарантією надходження цього платежу до бюджету є легальна зайнятість, оскільки єдиний внесок сплачують роботодавці за належно оформлених працівників, а також фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність.

15:15:09 07.11.2023

Перелік документів, які повинні надати платники податків для укладання договору про добровільну сплату єдиного внеску

Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Рівненській області, звертає увагу, що перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбачено п.п.1 п. 3 розд. V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449).

09:25:22 07.11.2023

Декларацію для отримання податкової знижки можна подати через Електронний кабінет

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що декларацію про майновий стан і доходи, з метою отримання податкової знижки, можна подати через Електронний кабінет. Особи, які мають особистий ключ кваліфікованого електронного підпису можуть скористатись сервісом «Податкова декларація про майновий стан і доходи». Цей сервіс дозволяє сформувати декларацію з частковим заповненням на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та відомостей щодо об'єктів нерухомого (рухомого) майна.

09:24:47 07.11.2023

Подання звітності, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що відповідно до абзацу першого п. 49.20 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

09:24:05 07.11.2023

Місцеві бюджети Дубенського району отримали від малого бізнесу 115,7 млн гривень єдиного податку

Бізнес - спільнота Дубенського району, що працює за спрощеною системою оподаткування протягом січня-жовтня 2023 року перерахувала до місцевого бюджету 115,7 млн гривень єдиного податку. Як повідомила начальник Дубенського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Рівненській області Алла Панчук «Слід відзначити, що місцеві громади Дубенщини з початку поточного року отримали від спрощенців на 12,8 мільйонів гривень більше проти аналогічного періоду минулого року». 

09:23:16 07.11.2023

Запитували – відповідаємо: чи необхідно вносити зміни до облікових даних, якщо відбулось перейменування назви вулиці?

 Відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу України и (далі – ПКУ) підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є, зокрема:      інформація органів державної реєстрації;      документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.      У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати контролюючому органу, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів (п. 66.5 ст. 66 ПКУ).      Згідно з ст. 9 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», в ЄДР містяться дані, зокрема, місцезнаходження юридичної особи та місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв’язок з фізичною особою – підприємцем).      Пунктом 9.2 розд. IX Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, визначено, що у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, та змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткові реєстраційні заяви за формами № 1-ОПП (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів) (далі – заява за ф. № 1-ОПП), № 5-ОПП (для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність) (далі – заява за ф. № 5-ОПП) подаються з позначкою «Зміни» або заява нерезидента (для іноземної юридичної компанії, організації або її відокремленого підрозділу) за формою № 1-ОПН – з позначкою «Перереєстрація/зміни».      Враховуючи викладене вище, у разі перейменування назви міста, вулиці тощо платники податків відомості про яких:      включаються до ЄДР, повідомляють про зміну зазначених даних до ЄДР та не подають заяви за ф. № 1-ОПП та ф. № 5-ОПП до контролюючих органів за місцезнаходженням/місцем проживання;      не включаються до ЄДР, повинні подати заяву за ф. № 1-ОПП або за ф. № 5-ОПП з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за місцезнаходженням/місцем проживання.

15:06:41 03.11.2023

Фінансова підтримка країни від платників Рівненщини – 14,2 мільярда сплачених податків

Протягом десяти місяців   поточного року до зведеного бюджету платниками податків Рівненщини сплачено 14,2 млрд гривень. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшилися на 23,7 відс, або на 2,7 млрд гривень, - про це повідомив керівник податкової служби області Андрій Троцко. Зокрема, з початку 2023 року до державного бюджету суб’єктами господарювання сплачено 5,7 млрд грн, що на 1,1 млрд грн більше, ніж за січень-жовтень 2022 року, а бюджети територіальних громад отримали 8,7 млрд грн, що перевищує минулорічний показник на 1,7 млрд гривень. Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за десять місяців поточного року становлять 9,1 млрд грн, що на 1,4 млрд грн, або на 18,9 відс більше, ніж за аналогічний період 2022 року. Платники податків Рівненщини продовжують підтримувати економіку України, сумлінно виконувати податкові зобов’язання перед бюджетами всіх рівнів. Завдяки активній громадянській позиції кожного платника податків, держава стабільно отримує фінансову підтримку для забезпечення Збройних Сил України та соціальних виплат.

15:05:54 03.11.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь