Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Податкова інформує

Платникам ПДВ Рівненщини повернуто з бюджету майже 1,4 мільярда гривень

У Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що за дев’ять місяців поточного року платникам, які перебувають на обліку в податковій службі області,  відшкодовано з бюджету 1 млрд 388 млн грн ПДВ, що у порівнянні з  відповідним періодом 2022 року більше на 997 млн гривень. Відшкодування податку на додану вартість здійснюється прозоро, адже електронна система унеможливлює проведення будь-яких махінацій. Платник може отримати бюджетне відшкодування у законодавчо встановлені строки лише в разі правильного ведення податкової звітності, а також без здійснення ризикових операцій, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів. Слід зазначити, що за рахунок відшкодування податку на додану вартість своєчасно поповнюються обігові кошти суб’єктів господарювання, що гарантує розвиток та можливість нарощування обсягів виробництва.

19:31:15 26.10.2023

До послуг платників податків - електронний сервіс повторного формування сертифікатів за електронним запитом

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитись у ЗІР ДПС України     ГУ ДПС у Рівненській області звертає увагу платників податків, що за допомогою сервісу повторного формування сертифікатів за електронним запитом кожен користувач має змогу самостійно, у режимі 24/7, а головне – дистанційно, протягом 2 – 3 хвилин отримати новий сертифікат, який матиме строк чинності до 2 років. Дистанційно сформувати нові сертифікати зможуть лише ті користувачі, які мають: - чинні сертифікати (наприклад до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів); - незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо); - особистий ключ, доступний лише користувачу та не є скомпрометованим. Детальну інформацію щодо повторного (дистанційного) формування безкоштовних кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів від ДПС за електронним запитом розміщено на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (https://ca.tax.gov.ua).  

16:47:35 24.10.2023

Понад 10 млн грн податкової знижки отримали з бюджету жителі Рівненщини

Упродовж дев’яти місяців 2023 року понад три тисячі жителів області, які претендували на отримання податкової знижки, подали декларацію про майновий стан і доходи. Про це поінформувала  начальника управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук. Зокрема, серед претендентів на отримання податкової знижки переважають громадяни, які сплачували кошти на користь закладів освіти та страхові платежі. Також жителі області задекларували витрати на іпотечне кредитування і сплачували за будівництво (придбання) доступного житла, витрачались на допоміжні репродуктивні технології тощо. Загальна сума задекларованої податкової знижки –10,5 млн гривень. За результатами перерахунків з бюджету декларантам вже повернуто 10 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Нагадуємо, що громадяни, які мають право на податкову знижку за наслідками 2022 року, можуть скористатися таким правом до 31.12.2023 включно.  Рекомендуємо для подання декларації скористатись Електронним кабінетом (https://cabinet.tax.gov.ua/) на вебпорталі ДПС.  Нагадаємо, що для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи, який доступний в Електронному кабінеті.

16:46:56 24.10.2023

Запитували-відповідаємо: чи може ФОП – платник єдиного податку використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?

Згідно з ст. 42 Господарського кодексу підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.  Пунктом 10 розд. І Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків користувачам надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 29 липня 2022 року № 162, встановлено, що фізична особа відкриває окремі рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Відповідно до абзацу третього п. 24 розд. І Інструкції № 162 забороняється використовувати поточні, платіжні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними, платіжними рахунками в національній валюті фізичних осіб-резидентів здійснюються платіжні операції відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. Статтею 44 ГКУ визначено, що підприємництво здійснюється на основі, зокрема, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом. Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

16:46:13 24.10.2023

Щодо відображення у фіскальному чеку РРО або ПРРО назви товару при продажу вживаних технічно складних побутових товарів

Головне управління ДПС в Рівненській області повідомляє, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням суб’єкти господарювання зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

16:45:29 24.10.2023

Надходження рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів від платників Радивилівщини склали понад 2,6 млн гривень

Упродовж дев’яти місяців 2023 року до Зведеного бюджету платниками податків Радивилівщини сплачено 2612 тис гривень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 431 тис гривень.

16:44:52 24.10.2023

Про створення на РРО або ПРРО щоденних Z-звітів у разі несвоєчасного закриття зміни через форс-мажорні обставини

Головне управління ДПС в Рівненській області інформує, що правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО (далі – ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлені Законом України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням (далі – Закон № 265). Дія його поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

16:44:29 24.10.2023

Від погашення податкового боргу надійшло понад 14 млн гривень

Фахівці Дубенського відділу по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Рівненській області повідомляють, що на Дубенщині станом на перше жовтня 2023 року рівень податкового боргу до Зведеного бюджету склав 67 млн гривень.

16:39:12 24.10.2023

Запитували-відповідаємо: який порядок розрахунків та ведення КОРО при відключенні електроенергії?

Згідно з п. 1 глави 1 розд. II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547, суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів чи наданні послуг у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані зареєструвати книги обліку розрахункових операцій. Однак, суб’єкти господарювання, які відповідно до рішень, затверджених власними розпорядчими документами, про те, що у випадку виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, у разі необхідності та за власним бажанням можуть: зареєструвати КОРО у порядку та строки, визначені пп. 7, 8 глави 1 розд. II Порядку реєстрації КОРО; скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування. Відповідно до п. 9 глави 4 розд. II Порядку реєстрації КОРО, у розд. 2 КОРО, зареєстрованої на РРО, обліковуються розрахункові квитанції, використані під час відключення електроенергії або в період ремонту РРО. Графи 1 - 5 заповнюються до початку використання розрахункової книжки, графи 6 - 8 – до початку реєстрації розрахункових операцій за допомогою РРО після відновлення постачання електроенергії чи встановлення РРО після ремонту. Якщо початок та закінчення одного циклу використання РК при відключенні електроенергії чи на період ремонту РРО припадають на різні робочі дні, за кожний робочий день у розд. 2 КОРО на РРО здійснюються окремі записи, при цьому графи 1, 2 заповнюються тільки в перший, а графа 8 – тільки в останній день одного циклу використання РК. Крім того, на підставі даних розрахункових квитанцій щодня здійснюються записи в розд. 1; до запису за перший день слід включити дані про відповідні суми (графи 3 - 10) за контрольною стрічкою з початку робочого дня до моменту виходу з ладу РРО або відключення електроенергії. У записі за даними фіскального звітного чека, роздрукованого після відновлення роботи на РРО, необхідно зазначити, за які попередні дати підсумовані дані в цьому фіскальному чеку (п. 10 глави 4 розд. II Порядку реєстрації КОРО). Згідно з п. 10 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами та доповненнями, якщо на період виходу з ладу РРО або в разі відключення електроенергії розрахункові операції проводяться з використанням КОРО та РК, після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням РК, а також відповідно до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам’яті) – за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою податку на додану вартість, акцизного податку або іншого податку (збору), після чого слід виконати Z-звіт. За потреби виконується операція «службове внесення» на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків. Більше про застосування РРО та КОРО – в ЗІР за посиланням https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques .  

15:28:02 23.10.2023

Мінімальне податкове зобов’язання: особливості нарахувань та сплати громадянами

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що починаючи з 2023 року фізичні особи, які мають у власності або в оренді земельні ділянки, які розташовані за межами населених пунктів та віднесені до сільськогосподарських угідь, мають сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за попередній звітний рік, скорочено - МПЗ.  Розмір МПЗ становить 4 відсотка від нормативної грошової оцінки землі та зменшується на суму сплачених податків, пов’язаних із такою земельною ділянкою, зокрема на суму земельного податку, а також податку з доходів, отриманих від продажу власно вирощеної сільгосппродукції.   Якщо земля здається в оренду чи емфітевзис на підставі зареєстрованого в Реєстрі речових прав договору оренди, то МПЗ самостійно розраховує і сплачує орендар.  Якщо ж оренда офіційно не оформлена, або одноосібно вирощуєте сільгосппродукцію, то контролюючим органом буде надіслано податкове повідомлення – рішення із детальним розрахунком суми МПЗ та реквізитами для сплати.  Сплатити нараховану суму МПЗ необхідно протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення.  У разі незгоди із розрахунком суми МПЗ у відповідному податковому повідомленні-рішенні необхідно протягом 30 днів з дня отримання звернутися до податкової інспекції за місцем обліку для проведення звірки.   За результатами звірки зобов’язання з МПЗ можуть бути залишені без змін, частково перераховані або взагалі скасовані.  Зауважимо, що мінімальне податкове зобов’язання з фізичних осіб сплачується у вигляді податку на доходи фізичних осіб, який розподіляється між бюджетами всіх рівнів та є бюджетоформуючим як для територіальних громад, так і для обласного і  державного бюджету.  

15:27:40 23.10.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь