Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Податкова інформує

Податок на нерухомість за об’єкти, розташовані на територіях, на яких велися бойові дії, або тимчасово окупованих не сплачується

Дубенський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області інформує, що згідно з п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, на період з 01 березня 2022 року по 31 грудня року, у якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (далі – Указ № 64/2022), не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

11:08:30 25.05.2022

Щодо проведення фактичних перевірок контролюючими органами у період дії воєнного стану

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни, зокрема, до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ), Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями (далі – КУпАП), а саме:

17:29:45 23.05.2022

Закон України № 2142: щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

Дубенська ДПІ Головного управління ДПС у Рівненській області інформує, що Законом України від 24.03.2022 року № 2142-IX “Про внесення змін до Податковою кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану” (далі – Закон № 2142-IX) підрозділ 1 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ доповнено пунктом 23.

17:26:56 23.05.2022

Платники Радивилівської, Козинської та Крупецької громад сплатили понад 50 млн грн ПДФО

За підсумками січня-квітня 2022 року платниками податків Радивилівської, Козинської та Крупецької громад до бюджетів усіх рівнів сплачено 50 млн 134,3 тис гривень ПДФО. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження до зведеного бюджету цього податку зросли на 3,4 млн грн.

17:24:35 23.05.2022

Запитували – відповідаємо: чи може ФОП – платник ЄП використовувати кошти з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, для власних потреб?

Згідно з ст. 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. Банк відкриває поточний рахунок для здійснення підприємницької діяльності фізичній особі – підприємцю на підставі заяви про відкриття поточного рахунку (додаток 2), що підписана фізичною особою – підприємцем або її представником згідно з абзацом другим п. 40 розд. ІІІ Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492. Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності (абзац другий п. 14 розд. І Інструкції № 492). Відповідно до ст. 44 ГКУ підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом. Враховуючи вищевикладене, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.  

15:18:36 19.05.2022

Податкова амністія: посадові особи контролюючого органу не мають права вимагати від декларанта додаткові документи, якщо активи, які задекларовані у одноразовій добровільній декларації, знаходяться на території України

Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до абзацу шостого п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України до одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, у разі місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи за межами України та/або у разі декларування валютних цінностей, розміщених на рахунках у банках в Україні, та прав грошової вимоги, визначених п.п. «а» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ. У разі місцезнаходження (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування. Крім того, абзацом восьмим п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених п.п. 6.1 п. 6 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ.

15:18:09 19.05.2022

Місцеві бюджети Рівненщини отримали понад 38 млн гривень податку на нерухоме майно

Як повідомив в.о. начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, до бюджетів територіальних громад за чотири місяці поточного року надійшло 38,1 млн гривень податку нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Переважну частину надходжень податку на  нерухомість, а це понад 93 відсотки, отримано від юридичних осіб, які перерахували до бюджетів 35,7 млн гривень. Внесок фізичних осіб – власників нерухомості до бюджетів територіальних громад  склав 2,4 млн гривень. Нагадуємо, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир –  60 кв. метрів, житлових будинків –120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток –180 кв. метрів. Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що провести звірку нарахування та сплати податку на нерухоме майно громадяни можуть звернувшись до Центрів обслуговування платників та скориставшись Електронним кабінетом платника.

15:16:56 19.05.2022

Пільги щодо сплати земельного податку для громадян

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що від сплати земельного податку звільняються: - особи з інвалідністю першої і другої групи; - фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; - пенсіонери (за віком); - ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; - фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, зазначених вище, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: - для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; - для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; - для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; - для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара. Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи. В податковій службі області повідомляють, що в умовах воєнного стану внесок кожного платника податків – надзвичайно важливий для бюджетної стабільності громад. Саме органи місцевого самоврядування виконують низку важливих завдань, зокрема в частині забезпечення діяльності інфраструктури. Тому у податковій службі просять громадян-власників земельних сплатити податок та  погасити заборговані податки минулих періодів. Провести звірку сум нарахованих податків та податкового боргу громадяни можуть у Центрах обслуговування платників або самостійно провести звірку щодо розрахунків з бюджетом через Електронний кабінет. 

14:29:49 18.05.2022

Перелік активів, з яких нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування не здійснюється

Головне управління ДПС у Рівненській області нагадує, що громадяни мають право до 1 вересня 2022 року добровільно задекларувати активи, які були придбані за рахунок доходів з яких не було сплачено належні податки та збори. При цьому,  п. 10 підрозділу 9 прим. 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України містить перелік активів, з яких нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування не здійснюється, якщо платник не скористався правом подати добровільну декларацію. Зокрема це:  1) активи (крім визначених підпунктами 2 і 3 п. 10 підрозділу 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ), сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування, тобто, станом на 31 серпня 2022 року. У разі якщо грошова вартість таких активів визначена в іноземній валюті/банківських металах, їх вартість зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, установленим Національним банком України (далі – НБУ)/облікової ціни банківських металів, розрахованої НБУ на дату подання декларантом Декларації; 2) нерухоме майно, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування належало фізичній особі на праві власності (у тому числі спільної сумісної або спільної часткової власності), що підтверджується даними відповідних державних реєстрів, в обсязі: а) об’єкти житлової нерухомості: ? квартира/квартири, загальна площа якої/яких не перевищує сукупно 120 кв. м, або майнові права, що підтверджені відповідними документами, на таку квартиру або квартири у багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва; ? житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, або житловий будинок незавершеного будівництва чи будинки незавершеного будівництва, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення; б) об’єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв. м; в) земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III із змінами та доповненнями. 3) один транспортний засіб особистого некомерційного використання (крім транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 осіб і більше, включаючи водія, легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна не менше як 3 тис. куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикла із робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера), право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування.

14:28:22 18.05.2022

На Рівненщині до держбюджету сплачено майже 700 мільйонів гривень ПДВ

За січень – квітень 2022 року суб’єкти господарювання Рівненщини сплатили до держбюджету 698  мільйонів гривень податку на додану вартість. В ГУ ДПС у Рівненській області відзначають, що податкові новації, зокрема можливість переходу на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2 відсотки, полегшить умови ведення бізнесу.  А збільшенню надходжень ПДВ повинна посприяти реєстрація платником ПДВ  нерезидентів - постачальників електронних послуг. Нагадуємо, що із 2022 року платниками ПДВ в Україні повинні зареєструватися всі постачальники електронних послуг - нерезиденти. Ця норма своєчасна і правильна, оскільки операції з постачання електронних послуг повинні оподатковуватися  безпосередньо у країні їх споживання. Окрім справедливих умов оподаткування національних і міжнародних компаній, такий підхід сприятиме залученню ПДВ до бюджету.  Процедура реєстрації платника ПДВ для постачальників-нерезидентів відбувається віддалено за заявою в електронній формі, яка подається через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів (VAT-office нерезидента – постачальника електронних послуг). З усією необхідною інформацією щодо подання заяви, звітності та листування з податковою службою можна ознайомитися у тематичному банері "Особам-нерезидентам – постачальникам електронних послуг / For non-residents – providers of E-services" . Для нерезидентів встановлено поквартальне подання до ДПС податкової декларації з ПДВ за спрощеною формою, а також їх звільнено від обов’язку складати та реєструвати податкові накладні у Єдиному реєстрі податкових накладних.

14:26:40 18.05.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь