Пошук

Зустріч з очевидцем Голодомору Тетяною Іллівною Сімановською

Дата: 22.11.2017 17:21
Кількість переглядів: 863

Фото без описуЗустріч з очевидцем Голодомору Тетяною Іллівною Сімановською

Тема Голодомору 1933-1932 років більше як 50 років була забороненою. Тільки  з кінця 1980-х правда про Голодомор поступово відкривається і стає більш доступною для всіх бажаючих дивитися в очі власної історії.  В Україні  і нині живе ще багато очевидців, котрі зберігають  пам’ять про жахливі події  голодних років і можуть донести унікальні  свідчення  до нинішніх і майбутніх поколінь.

20 листопада у Михайлівській бібліотеці відбулася зустріч із очевидцем  тих подій, Тетяною Іллівною Сімановською, яка проживає у нашому селі.

Я народилася 13 грудня 1925 року у Запорізькій області, Гуляй-Пільського  району, селі Воздвиженка. У нашій сім’ї на той час було шестеро душ: тато, мама і нас, четверо діток. Напевно, нам дітям , було щастям  тих років не знати  смертельного голоду,чим  ми  завдячуєм  своїм батькам, добрим людям, сусідам, -- пригадує Тетяна Іллівна.

Раніше  у школах не годували учнів, але у 32-33 рр. ,  у початковій школі почали  нас підгодовувати. На підвісні столи , які щоразу опускали коли сідали до столу, а потім піднімали назад, давали нам їсти  кандьор (ріденький супчик з картоплею).

Можливо, моє рідне село обминула хвиля геноциду і воно не потрапило в оті 103 райони голодної смерті. До нас не приходили , не забирали їжу, не пухли люди від голоду. У нашому селі все було по-іншому, але й чула про те, що у сусідніх селах люди помирали від голоду.

Голодомор був штучно зроблений тими людьми , в яких у серці було саме зло, а не добро.

У 1949 році, я почала працювати учителем історії  у Михайлівській школі. На той час історія навіть не згадувала про ці події, які відбувалися на території України у 1932-33 роках. Тоді про таке не говорили, було заборонено. Тож тепер про Голодомор потрібно розповідати , щоб знали онуки та правнуки,і щоб ніколи більше такого не повторилося.

Я щасливої долі людина – я тепер зрозуміла, наскільки мені пощастило, що в моєму житті було дуже багато хороших людей, які не дали мені загинути.

Тетяна Іллівна звернулася до присутніх, щоб  запалили свічку 25 листопада на своєму вікні, і вшанувати пам’ять невинних жертв Голодомору тихою молитвою, яка  увійде у наші серця і очистить наші душі від зла.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь