Обережно! Пташиний грип!
У зв’язку із погіршенням епізоотичної ситуації щодо грипу серед домашньої і дикої птиці та реєстрацією з початку цього року на території України 5 випадків даного захворювання, в тому числі 1 на території нашої області, з метою посилення контролю та підтримання стабільної благополучної ситуації щодо даного захворювання на території області, доводимо до відома населення інформацію щодо здійснення заходів по профілактиці грипу птиці.
Симптоми пташиного грипу у домашніх птахів
Головною ознакою грипозної інфекції у птиці є ентерит, тобто пронос. Крім того, може зменшитися яйценосність. У разі високопатогенного пташиного грипу H5N1 інфекція може проходити в миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці.
Способи профілактики
Для того, щоб уникнути інфікування домашньої птиці в особистих господарствах, необхідно перевести всіх птахів на закритий режим утримання, а на подвір’ях встановити пристосування для відлякування синантропної птиці (опудала, тріскачки).
У процесі догляду за домашніми птахами (годівля, прибирання) необхідно використовувати спеціальний робочий одяг (халат, фартух, рукавиці) та користуватися ватно-марлевою пов’язкою. Суворо забороняється при обслуговуванні птахів вживати їжу, палити, пити. Періодично, двічі-тричі на тиждень, очищене приміщення та інвентар необхідно обробляти дезінфікувальними засобами, що мають віруцидну дію до вірусу пташиного грипу.
Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:
– уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;
– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати;
– вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;
– яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;
– не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.
Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 №, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:
-здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
-на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
-виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;
-проводити заходи направлені на попередження виникнення грипу птиці, передбачених Інструкцією;
-повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;
-до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.
Крім цього повідомляємо, що ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ торгувати живою птицею та продукцією з неї на ринках та інших місцях торгівлі без відповідних ветеринарних документів!