A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

Дата: 21.12.2021 11:23
Кількість переглядів: 3244

Фото без опису

Нітрати у питній воді – небезпека для дітей та дорослих

 

    

         За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 25% населення планети постійно перебуває під загрозою хвороб, пов’язаних зі споживанням недоброякісної питної води.

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров’я людини. З ним безпосередньо пов’язане захворювання – водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до 3-х років, летальні випадки від якої реєструються все частіше.
    Для мешканців Крупецької територіальної громади, як і України взагалі, забезпечення населення якісною питною водою є однією із найбільш пріоритетних проблем. Це стосується як централізованого, так і децентралізованого (індивідуальні та колективні установки) водопостачання.      

Радивилівським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області було зареєстровано невідповідність проб питної води по вмісту нітратів на території Крупецької сільської ради. Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води, серед них і водно-нітратна метгемоглобінемія.

Однією із причин наявності нітратів у колодязях є недотримання їхніми власниками санітарних вимог при облаштуванні та утриманні колодязів, вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби, тощо.
     З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань Держпродспоживслужба рекомендує:

– місце влаштування колодязів (свердловин) слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше ніж 20м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод. До початку використання  колодязів (свердловин) мати результати геологічних та гідрогеологічних досліджень, лабораторних досліджень якості питної води;

 – територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;

– за можливістю якнайдовше годувати немовлят першого року життя грудним молоком, вміст у ньому нітратів низький, навіть якщо мати вживає питну воду з підвищеною концентрацією цих сполук;

– для приготування їжі та для питних цілей дітей до 3-х років використовувати чисту від нітратів питну воду, а саме: фасовану/бутильовану столову воду;

– дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати і користуватися колодязем уже після наступного заповнення;

– для утеплення і захисту колодязів (свердловин) від замерзання використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки, тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір; ні в якому разі не використовувати для цієї мети гній чи перегній.

З огляду на вищевикладене та з метою запобігання виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, звертаємось до жителів Крупецької сільської ради, особливо, у яких є діти віком до 3-х років та які користуються питною водою із децентралізованих джерел водопостачання не ігнорувати зазначені рекомендації та споживати питну воду  досліджену в акредитованій лабораторії.

 

 

Виконавчий комітет Крупецької сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь