A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

ЩО ТАКЕ КОЛАБОРАЦІОНІЗМ І ЯКЕ ПОКАРАННЯ ПЕРЕДБАЧЕНЕ ЗА ПОДІБНІ ДІЇ: РОЗ’ЯСНЕННЯ МІН’ЮСТУ

Дата: 20.03.2023 17:46
Кількість переглядів: 409

Незважаючи на щоденний подвиг наших співгромадян, які захищають Україну від ворога, продовжує збільшуватися і кількість осіб, засуджених за колабораційну діяльність. Зараз на обліку в органах пробації за правопорушення проти основ національної безпеки перебуває близько 600 осіб.

Центром пробації проведено дослідження колаборційної поведінки підоблікових за допомогою психодіагностичного тестування, результати якого будуть використані для розробки рекомендацій щодо організації роботи з такою категорією засуджених.

Колаборант – це той, хто співпрацює або очолює незаконно створені органи та робить все аби підірвати суверенітет держави.

Міністерство юстиції України пояснило, що містить в собі поняття колабораціонізм і яке покарання передбачене за подібні дії.

«Термін «Колабораціонізм» буквально означає співпрацю з ворогом. Використовувати його почали з часів Першої світової війни, а уже у Другій світовій він набув емоційного забарвлення. «Колабораціонізм» почав вживатися не тільки в позначенні співпраці з ворогом, але й ідеологічній підтримці нацизму. Все частіше цей термін є синонімом з поняттям державної зради.

Відповідно до ст. 111 Кримінального кодексу України державна зрада – це діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

В умовах воєнного стану безумовним є дотримання принципів законності, патріотизму, політичної неупередженості у проходженні державної служби, оскільки це є обов’язком державного службовця.

Згідно із Законом України «Про державну службу» державний службовець публічно складає Присягу державного службовця щодо служіння Українському народові, дотримання Конституції та законів України, охорони прав, свобод і законних інтересів людини й громадянина, честі держави. Порушення Присяги є дисциплінарним проступком, що є підставою для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності та звільнення з посади державної служби.

 

Відповідно до законодавчих змін, які відбулись у березні 2022 року, поняття «Колабораціонізм» означає наступне:

- Дії, спрямовані на заперечення збройної агресії проти України, публічні заклики в підтримку держави-агресора, співпраця з агресором, його збройними формуваннями чи тимчасовою адміністрацією.

- Добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади на окупованих територіях.

- Здійснення пропагандистської діяльності у будь-яких закладах освіти України, метою якої є сприяння збройної агресії проти нашої держави.

- Передача матеріальних ресурсів збройним формуванням агресора або провадження господарської діяльності у взаємодії з ворогом.

- Участь у мітингах, зборах, демонстраціях, а також одержання, зберігання та розповсюдження інформації, яка направлена на підтримку держави-агресора.

- Добровільне зайняття посади в незаконних судових чи правоохоронних органах на тимчасово окупованих територіях, участь у будь-яких воєнізованих ворожих формуваннях.

Усі вищеперелічені дії підлягають покаранню. Кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність визначається новою статтею - 111-1 Кримінального кодексу України. Покарання за які можуть варіюватися від заборони обіймати певні посади до довічного позбавлення волі.

Отже, колаборант – це той, хто співпрацює або очолює незаконно створені органи та робить все аби підірвати суверенітет держави, тоді як виконання державним службовцем чи посадовою особою, на тимчасово окупованій території, своїх посадових обов’язків у межах та у спосіб передбачений Конституцією та законами України, виключає поняття колаборації.

В реаліях російської агресії та масового застосування окупаційними військами насильства з метою захоплення влади, актуальним стає відповідальність особи за дії або бездіяльність, вчинені під впливом фізичного або психічного насильства. З цього приводу необхідно відзначити, що відповідно до ст. 40 Кримінального кодексу України, не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками», — повідомили у Мін’юсті.

 

 

Начальник Дубенського районного

сектору №3 філії Державної станови

«Центр пробації» у Рівненській області    Віктор ГАВРИЛЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь