A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

19 жовтня 2022 року – День відповідальності людини

Дата: 19.10.2022 09:10
Кількість переглядів: 254

Влітку 2021 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини», який будуть відзначати щорічно 19 жовтня.

Всеукраїнський День відповідальності людини – державне свято України, яке, починаючи з 2021 року, відзначатиметься щороку 19 жовтня у день народження Богдана Гаврилишина, автора «Декларації відповідальності людини». Метою відзначення є якісне перетворення українського суспільства у контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам’яті великого українця. Ініціатива встановлення Всеукраїнського дня відповідальності людини належить Фонду родини Богдана Гаврилишина.

Богдан Гаврилишин, працюючи на світовому рівні як член Наглядової ради Міжнародної академії мистецтва та науки, ще на початку 2010-х дійшов висновку, що однією з передумов виконання Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році, є усвідомлення та прийняття кожним членом суспільства також й індивідуальної відповідальності на всіх рівнях. У 2014 році професор створив змістовний та лаконічний документ – «Декларацію відповідальності людини», у 15 пунктах якої відобразив різні рівні відповідальності, від особистої до відповідальності на рівні країни та світу. Вони можуть стати дороговказами до більш демократичного, інклюзивного та ефективного суспільства.

Україна стала першою країною у світі, що прийняла День відповідальності людини як загальнодержавне свято. З 2022 року команда Фонду родини Богдана Гаврилишина спільно з партнерами ініціюватиме запровадження Міжнародного дня відповідальності людини. Спеціально до відзначення першого Всеукраїнського дня відповідальності людини учні школи PSI International записали відеоролик, у якому декламують Декларацію відповідальності людини різними мовами світу.

Відзначення першого Всеукраїнського дня відповідальності людини відбулося в Українському домі, де зібралися друзі та партнери фонду. Звучала музика, вітання, особисті історії, спогади про Богдана Дмитровича, багато говорили про відповідальність через дії, згадували основні принципи, прописані в Декларації відповідальності людини. Підсумовували зроблене і анонсували нове. З нагоди 95 річниці з дня народження Богдана Гаврилишина було презентовано мультимедійний проєкт перевидання його книги «Залишаюсь українцем». Також у цей день фонд оголосив про започаткування щорічної премії відповідальності «Responsibility Award», щоб відзначати проактивні дії людей, бізнесів, організацій задля позитивного розвитку України.

Надихаймо один одного на відповідальні дії і підтримуймо вогонь позитивних змін через власні маленькі та великі кроки! 

І важливо пам’ятати, що кожен день  — це день відповідальних дій! А 19 жовтня згадайте про свої добрі вчинки, подякуйте рідним та близьким за їхні прояви відповідальності і рухайтеся далі до особистісних та професійних змін!
Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь