A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Радивилівське бюро правової допомоги інформує: Встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України або території де ведуться бойові дії

Дата: 10.08.2022 10:17
Кількість переглядів: 418

 Державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою;

або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Якщо людина помирає в лікарні проблем в отриманні свідоцтва про смерть не має, оскільки заклад охорони здоров'я видає один з таких документів:

- лікарське свідоцтво про смерть - видається лікарем закладу охорони здоров’я, що розташований у місті, або селищі міського типу, населеному пункті сільської місцевості;

- фельдшерська довідка про смерть - видається фельдшером закладу охорони здоров’я, що розташований у сільському населеному пункті у разі відсутності лікаря (хвороба, відпустка тощо);

- лікарське свідоцтво про перинатальну смерть - видається закладами охорони здоров’я у разі смерті дитини у віці 0-6 діб та мертвонародження.

Якщо документи відсутні необхідно звернутися до суду (за місцем знаходження заявника) з заявою про встановлення факту смерті.

Хто може подати заяву: родичі померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров’я, де настала смерть. 

До заяви необхідно додати докази, наприклад, колективний акт про настання смерті, пояснення заявників, свідків, речові докази, а саме фотографії, звуко- і відеозаписи.

Заявники щодо справ про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України звільняються від сплати судового збору під час розгляду справ даної категорії (пункт 21 частини першої статті 5 Закону України "Про судовий збір").

Справи про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

[ за інформацією з https://wiki.legalaid.gov.ua].

Додатково інформуємо, що у разі виникнення питань за необхідності більш детальних роз’яснень щодо порядку та підстав  надання безоплатної правової допомоги, Ви можете зателефонувати за номерами телефонів: (03633) 4-13-44 з понеділка по п’ятницю з 09.00 год. До 18 00 год., або завітати аналогічний час та дні особисто до сектору «Радивилівське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: вул. Кременецька, 52 м. Радивилів.

Також повідомляємо, що Ви маєте можливість отримати правову консультацію, звернувшись до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за безкоштовним телефоном 0800 213 103, або інформаційно-довідкової системи консультацій за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь