A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Чи потрібно мешканцям ліквідованих районів змінювати документи?

Дата: 09.04.2021 16:21
Кількість переглядів: 1725

З 19 липня 2020 року постановою Верховної Ради "Про утворення та ліквідацію районів" змінено адміністративний устрій в Україні.

До новоутвореного Дубенського району ввійшли Млинівський, Демидівський та Радивилівський райони.

 

Тож чи потрібно мешканцям цих районів змінювати документи після реорганізації?

 

Фото без опису

 

У багатьох жителів новоутвореного району з’явилися запитання: що їм робити в цій ситуації, яким же чином потрібно змінювати документи та в який строк? Чи необхідно в обов’язковому порядку змінювати "прописку" в паспорті, за яких умов доведеться вносити зміни в документи на житло, як після перейменування району діяти підприємцям та, головне, чи тягне це за собою фінансові витрати.

 

Місце реєстрації (так звана "прописка"), штамп у паспорті обов’язково змінювати не потрібно

Статтею 6 Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що у разі прийняття рішення про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), населених пунктів, адміністративно-територіальних одиниць, зміни в адміністративно-територіальному устрої на підставі відповідних актів вносяться зміни до реєстру територіальної громади, із збереженням попередніх даних, із подальшим внесенням цієї інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку. Зазначені відомості за бажанням особи вносяться до документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування.

Обов’язку особи звертатися до органів реєстрації для внесення таких відомостей до документів законодавством не передбачено.

 

Куди звертатися, щоб внести зміни до паспорту, якщо ви вирішили все таки це зробити?

Повноваження у сфері реєстрації місця проживання/перебування та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб з 4 квітня 2016 року делеговані утвореним органам реєстрації (об’єднані територіальні громади, виконавчі органи сільських, селищних або міських рад, сільським головам (у випадку, коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено). Зазвичай центри надання адміністративних послуг (ЦПАП) і є цими утвореними органами реєстрації.

 

Скільки потрібно платити за це ?

Відомості вносяться безоплатно, але потрібно мати при собі паспорт та ідентифікаційний номер.

 

Чи обов’язково вносити зміни до документів на житло, нерухомість?

Чинним законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо) у зв’язку зі змінами в адмінтерустрої. Тому документи залишаються чинними й ніхто не має права вимагати їх заміни. Більше того, стаття 19 Конституції України гарантує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Водночас, за власною ініціативою або у разі потреби (купівлі-продажу, дарування тощо) власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу держреєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Під час продажу або іншого відчуження нерухомого майна, ці документи будуть замінюватися за загальною процедурою.

Зміни до документів про право власності на нерухоме майно необхідно буде вносити лише якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва району.

 

Зміна назви району також не стане підставою для не отримання субсидії – інформація про перейменування зафіксована у всіх державних органах.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь