A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Ще раз про заборону спалювання опалого листя та іншої природної рослинності

Дата: 31.03.2021 15:19
Кількість переглядів: 674

Ще раз про заборону спалювання опалого листя та іншої

природної рослинності

Фото без опису

   Виконавчий комітет Крупецької сільської ради попереджає керівників підприємств, навчальних та дошкільних закладів, закладів охорони здоров’я, інших організацій, які розташовані на території громади, а також мешканців приватного житлового сектору про заборону спалювання опалого листя та іншої сухої рослинності. Кожен із нас відповідальний за екологію нашої громади. Шкода від спалювання листя й сухої трави величезна та дуже небезпечна. Підпали сухої природної рослинності, стерні, соломи, сміття призводить до знищення біорізноманіття, загибелі людей, до виникнення пожеж в полезахисних лісових смугах, лісах.

           Слід зазначити, що вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах. Це призводить до погіршення якості ґрунтів і, як наслідок, до зниження урожайності.

            Через масові підпали трави навесні забрудненість повітря димом виявляється не менш високою, ніж забрудненість повітря навіть від найсильніших пожеж на торфовищах. Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

           Згідно з чинним законодавством України, спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО.

            Застерігаємо всіх громадян щодо передбаченої чинним законодавством адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

           Зокрема, відповідно до ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1530 до 4590 грн) і на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 до 15300 грн).

           Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4590 до 15300 грн) і на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 10710 до 30600 грн).

           Відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 6120 грн) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 до 21420 грн).

            Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 до 12240 грн) і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 21420 до 30600 грн).

            Згідно ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом, - караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 91800 до 153000 грн) або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

         Пожежонебезпечний період – це частина року коли виникають лісові і степові пожежі. Для попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, захисту населених пунктів, населенню потрібно дотримуватись певних правил поведінки. Відповідно до Правил пожежної безпеки в лісах України протягом пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

         -  розведення багать у лісі (крім тих, що пов'язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях); 

         -   заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

         -  відвідування населенням хвойних насаджень при 5-му класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;

         -   палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;

      -  випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;          

         -   залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій та об'єктів деревні залишки і горючі матеріали;

         -  звалювати та спалювати у лісових насадженнях, поблизу сільськогосподарських угідь сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.      

         Стосовно питання: «А куди подіти опале листя?» законодавством України передбачено укладання договорів на вивіз листя та інших побутових відходів з відповідними спеціалізованими підприємствами. На території громади вивезення твердих побутових відходів здійснює КП «Зеленбуд». Кращий ефект ніж спалювання листя дає компостування листя та городніх відходів. Тож, шановні громадяни, будьте небайдужі до екологічного стану навколишнього середовища, власного здоров’я та здоров’я оточуючих!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь