A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Андріївські вечорниці

Дата: 14.12.2016 16:34
Кількість переглядів: 1166

Фото без опису Андріївські вечорниці 

З усіх свят річного календарного циклу день Андрія Первозванного є одним з найтаємничіших, найцікавіших. Цього дня проводяться ритуали з калитою та інші ворожіння. Це веселе і колоритне дійство, жарти і сміх, які охоплюють не тільки молодь. А ще Андрієва ніч допомагає незаміжнім дівчатам пізнати свою долю: чи доведеться ще рік дівувати чи на щасливицю чекає вдале заміжжя.

Андріївські вечорниці відбулися в клубі села Баранне, куди були запрошені гості з села Сестрятин разом із завідувачем клубу Назаром Федорчуком, а також молодь села Крупець.

 

Фото без опису

Я, як господиня цього дійства, запросила на вечорниці  дівчат, які прийшли зі своїми жартами та веселим настроєм. Коли почалося перше гадання - до нас завітала Сестрятинська молодь разом з "ворожкою" (Любов Федорчук - методист РБК). Вони, як годиться, прийшли з гостинцями.

Далі почалися забави та гадання. Дівчата місили палянички, приносили скалки, по яких рахували, через скільки років кожна вийде заміж та співали. Потім "ворожка" роздавала всім дівчатам пиріжки і гадала їм на долю. А ще привели собаку, яка з'їла пиріжок і вказала на ту дівчину, яка перша вийде заміж. Трохи пізніше завітав хлопець, якому дівчина дала гарбуза, але він і з цього знайшов позитив, бо сказав, що з гарбуза не тільки можна насіння лузати, а й кашу смачну їсти. Саме таким оптимістичним хлопцем є  незмінний артист нашого села Юра Шмандюк, який цілий вечір запалював дотепними жартами всіх присутніх. Хлопці теж не сумували на вечорницях. Вони і співали, і приймали участь у конкурсах. Саме гість із Сестрятина В'ячеслав Оренчук виконав пісню "Їхали козаки", а Юра Шмандюк заспівав веселу пісню "Ой на горі два дубки". Юнакам щиро аплодували присутні.

Фото без описуОсновною забавою свята було кусання калити. Хлопці проявляли неабияке вміння і вправність, щоб вкусити калиту і не росміятися. Та це їм тяжко вдавалося, бо дівчата їх смішили, а писар  розмальовував. Потім юнаки виконували різноманітні завдання, з якими справились навідмінно.

Після цього дівчата пригостили всіх присутніх калитою, пиріжками, варениками та млинцями. 

На закінчення вечорниць, як годиться за звичаєм, місцеві та Сестрятинські аматори сцени заспівали колядки.

Дякую Сестрятинським та Крупецьким гостям, хто  приїхав на свято в нашу теплу та затишну клубну оселю, дякую Баранській молоді, яка не байдужа до звичаїв нашого народу.

Завідувачка клубу села Баранне Ясковець Марія.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь