A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Обережно! Отруйна рослина - Борщівник Сосновського!

Дата: 22.06.2020 12:57
Кількість переглядів: 4878

 

З настанням літнього періоду хотілося б звернути увагу на небезпеку, яку несе в собі така отруйна рослина як борщівник Сосновського.

Борщівник Сосновського – отруйна багаторічна рослина, яка належить до групи рослин, серед яких зустрічаються і не отруйні, які використовуються як корм для худоби, а також при приготуванні страв та для виготовлення лікарських засобів.

   Проте саме вид борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi) становить реальну загрозу для здоров'я, а часом і життя людини. Небезпека криється не лише в соці рослини, але і в його пилку, ароматі (запасі) і навіть росі.

Борщівник на ділянці — бур'ян, у порівнянні з яким пирій або осот здадуться милими квіточками. Природа наділила цю рослину хитрим і навіть підступним механізмом захисту та відтворення, що дозволило йому швидко і міцно вкоренитися на величезних територіях. За радянської влади борщівник, рослину невибагливу і швидкорослу, спробували вирощувати на силос. Але Радянський Союз разом з багатьма колгоспами і стадами тварин, що їли і витоптували цього представника зонтичних, канули в лету, а борщівник — залишився, інформує Ukr.Media.

Та так залишився, що тепер у багатьох країнах Європи оголошено бій борщівника на державному рівні. В Україні поширення борщівника Сосновського набуває загрозливих масштабів. При чому знищення борщівника на ділянці найчастіше є турботою самих дачників і селян.

Борщівник Сосновського: що в ньому страшного

Фото без опису

Ця рослина родом з Кавказу, але до клімату він виявився невибагливим. Як наслідок — борщівник Сосновського впевнено витісняє аборигенні рослини зі звичних ареалів зростання, порушуючи екосистеми цілих регіонів.

Втім, настільки серйозні завдання, як боротьба з цим бур'яном в масштабах країни, перед нами ніхто не ставить. Це робота екологів, вчених, держави. А ось як позбутися від борщівника на ділянці, і, бажано, прилеглих до нього територіях, — треба подумати кожному, у кого завівся цей злісний бур'ян. І це не порожні слова — борщівник представляє конкретну загрозу для людини.

Сік цієї рослини містить речовину фурокумарини, які при попаданні на шкіру, роблять її вразливою до УФ випромінювання. Усе залежить від особистої сприйнятливості людини — хтось може відчути лише свербіж і печіння, але нерідко справа закінчується опіками І-ІІІ ступеня. При цьому можна і не зрізати рослину, а лише доторкнуться до неї. Особливо небезпечне потрапляння соку в очі.

Фото без опису

Дія фурокумаринів проявляється не відразу. Спочатку можна навіть нічого не відчути, а опіки проявляться лише через добу. Але, зазвичай, вже через чверть години на ураженій ділянці проявляється опік, а через годину-дві утворюються пухирі. Що вологіше і сонячніше (піт, роса), то агресивніше дія соку.

При цьому бавовняні рукавички або лляні штани не врятують — борщівник «вкусить» і через них. Сходять опіки довго і болісно, з часом перетворюючись у темні плями. А сама речовина фурокумарин здатний накопичуватися в тілі і може з часом викликати рецидив.

 

Як виглядає борщівник Сосновського

Фото без опису

 

Деякі види борщівника, а їх налічується 42, небезпеки не представляють. Приміром, інший поширений борщівник — сибірський — цілком собі мирна рослина. Розпізнати його можна по жовтих (а не білих, як у Сосновського) квітах і менш значних розмірах.

А ось борщівник Сосновського може виростати заввишки у два людських зрости!

 

Що ще потрібно знати про борщівник Сосновського

  • зацвітає на другий-третій рік, продукуючи понад 20 тис. насінин, після чого відмирає. Але це в ідеалі. Якщо на другий-третій рік йому не вдалося з якихось причин зацвісти, він повторить спробу на 3-й, 4-й рік — аж до 12-13 років! Але, в будь-якому віці, після залишення потомства, рослина гине (рослина-монокарпик).
  • схожість насіння — від 7 до 10 років. Здатні проростати максимум з 20-25-см глибини. Насіння досить дрібні — їх можуть переносити птахи і навіть вітер на відстані до 2 км.
  • борщівник — агресор для інших рослин. Його насіння, потрапляючи в ґрунт, виділяють ефірні речовини, що негативно діють на сусідні культури. В результаті борщівник витісняє конкурентів, стаючи одноосібним власником територій. Любить він селитися уздовж автомобільних доріг, на занедбаних ділянках, звалищах, вздовж річок та інших водойм. Словом — скрізь.
  • до вегетативного розмноження не здатний, але на стеблекорені є сплячі бруньки, які пробуджуються після зрізування надземної частини і продовжують зростати.
  • борщівник Сосновського здатний самозапилюватися, хоча краще "народить" після перехресного запилення комахами.

Перша допомога при ураженні борщівником

Рекомендації та правила у наданні першої допомоги при контакті шкіри з борщівником є наступні:

• Тривало і ретельно промити водою місце контакту із застосуванням мила, густої піни. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не слід.

• Обробити уражені і контактуючі ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки, або фурациліну (це допоможе знежирити шкіру).

• Змастити уражені ділянки засобами проти опіків («Рятувальник», «Пантенол», «Опазоль»).

• Приховати пошкоджені ділянки від будь-якого попадання сонячних променів, як прямих, так і непрямих. Краще зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.

• Необхідно обов’язково приймати антигістамінні препарати. Адже рослина чинить серйозну алергійну дію і може призвести до появи загальних і місцевих реакцій.

• Можливе застосування протизапальних засобів (наприклад, парацетамолу).

Категорично забороняється:

• Самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновлювальні процеси.

• Робити сечові або молочні примочки, змащувати жиром рани. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.

Як боротися з борщовиком

Все залежить від того, наскільки ця рослина заполонила ділянку, де вона росте на городі, де ви вирощуєте продукти. У будь-якому випадку, боротьба з борщівником простою не буде, але до справи потрібно підходити адекватно. Деякі городники, зневірившись, намагаються випалювати борщівник паяльником, заливають гасом і навіть завозять новий ґрунт. Складно сказати, чи виправдані такі радикальні методи для знищення борщівника Сосновського, — захоплених відгуків таких експериментів в інтернеті не спостерігається.

Тому хоча б для початку спробуйте скористатися науково обґрунтованими рекомендаціями вчених з позбавлення від борщівника. Виглядають вони наступним чином:

  • використання поліетиленової чорної щільної плівки в якості мульчі на цілий сезон, — для населених пунктів;
  • використання Раундапу та інших гербіцидів з д. в. гліфосат — за межами населених пунктів;
  • використання замінників злакових культур після дискування — для промислових масштабів.

Мульча проти борщівника на городі

Найбільш адекватний і дуже дієвий спосіб для людей, у яких на ділянці борщівника досить багато. Будьте готові, що щонайменше один городній сезон доведеться пропустити.

Яка мульча проти борщівника хороша? Не органічна — цей бур'ян пролізе через будь-який шар соломи, трави або скошених бур'янів. Не згодяться і укривні матеріали, що пропускають вологу — агротканина або агроволокно. Залишається один варіант — щільна чорна плівка. Вона «захистить» борщівник від двох життєво важливих факторів — сонця і вологи. А ось температура під плівкою в спеку утворюється дуже висока — навіть згубно висока.

Отже, ранньою весною, коли рослина ще не зрушила в зростання, ділянку застеляють плівкою і фіксують її. Фіксувати слід не тільки по краях, але по всій площі укривного матеріалу (використовують дошки, цеглу, пляшки з водою, або просто присипають землею). У перший рік мульчування рослина ще повна сил, і спробує прорватися. Проте, витрачаючи дедалі більше енергії, незабаром видихається і відімре. Плівку знімають тільки на початку літа наступного року, оскільки навесні залишки, які вижили, спробують повстати. До літа вони перегорять, після чого плівку знімають, скопують землю і садять те, що ще можна посадити в червні.

Гербіциди проти борщівника

Більшість городників намагаються не використовувати гербіциди на городі, тому з Раундапом краще проводити експерименти біля двору, ділянки або на пустирі. Для цього навесні розбризкують розчин 25 мл Раундапу або його аналогів (д. в. гліфосат) в 1 л води (вистачить приблизно на 20 «квадратів» сильної зарослої території). Якщо ретельно дотриматися всіх рекомендацій (не обробляти перед дощем, в сонячну погоду, з сильними дорослими рослинами), результат дійсно буде — загине до ¾ борщівника. Одна біда — Раундап «не бере» насіння, всмоктуючись через зелені частини рослин. Тому вивести борщівник на ділянці за допомогою Раунадапа не вийде.

Перетворити зарості борщівника в красивий газон

Для цього землю застеляють досить щільним нетканим геотекстилем, зверху насипають приблизно п'ятисантиметровий шар землі і густо-густо висівають газонну траву. Якщо до моменту посадки борщівник на ділянці вже встиг зійти — його скошують. Дуже важливо подбати про чистоту землі, яку насипають на геотекстиль, — краще привезти її з іншої ділянки, де борщівника і його насіння гарантовано немає. Такий метод боротьби з борщівником дуже ефективний. Залишиться лише стежити, щоб поблизу цього бур'яну теж не залишилося.

 

Як знищити борщівник скошуванням

Та практично ніяк. Ви скошуєте до цвітіння — він відростає, і так 12 років. Ви скошуєте під час цвітіння — він відростає все одно. Ви скошуєте після цвітіння — а сенс? Насіння-то вже розкидані. Але не все так безнадійно зі скошуванням борщівника на ділянці.

По-перше, якщо мова йде про поодинокі рослини, то можна відрізати не самі суцвіття, а тільки квіти на них, залишаючи голі волоті парасольки. Головне — встигнути зробити це до формування насіння. Якщо зрізати насіння борщівника навіть недозрілі, вони дозрівають і стають здатними до проростання.

По-друге, стебло борщівника всередині порожнисте, як сопілочка. У пеньок, що залишився після зрізування, точніше — в його порожнину, деякі садівники засипають сильнодіючі речовини: той же Раундап, Ураган, Торнадо або Агрокілер. Інші застосовують народні засоби від борщівника: засипають сіллю, оцтовою есенцією, бензином. Для надійності можна ще й поліетиленовий пакет зверху на пеньок зав'язати. Іноді пропонують навіть не зрізати борщівник, а зі шприца в порожнину «загнати» кубиків п'ять Раундапу (1:3). Незабаром рослина почне жовтіти і відімре.

Як боротися з поодинокими екземплярами борщівника?

Викопати борщівник і справа з кінцем. У цієї рослини коренева система стрижневого типу, основна маса коренів залягає в шарі до 30 сантиметрів, хоча деякі корінці проникають на двометрову глибину.

Як знищити борщівник за допомогою топінамбура

Топінамбур — рослина потужна, приблизно рівноцінна борщівнику. Бульби топінамбура висаджують навіть у зарості борщівника.

І наостанок нагадаємо, що перед тим, як боротися з борщівником на ділянці, подбайте про засоби особистого захисту: одягніть штани і куртку з довгим рукавом із щільного непромокального матеріалу, довгі неткані рукавички, чоботи; на обличчя нанесіть крем і одягніть окуляри. Відразу після роботи зніміть і виперіть одяг, помийте взуття та інструменти, не торкаючись до них голими руками. Адже, виступаючи проти борщівника, не можна забувати: перед вами небезпечний ворог.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь