A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

До уваги суб’єктів господарювання. Напрямки підтримки розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції у 2020 році

Дата: 19.06.2020 14:20
Кількість переглядів: 1564

 

Пропонуємо ознайомитися з основними положеннями державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції у 2020 році.

Державна підтримка розвитку підприємництва та переробки сільгосппродукції регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. №395 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 р. № 107» (далі – Постанова). Згідно з Державною програмою “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників” на підтримку сільського господарства передбачено 1 млрд гривень. Державна підтримка надається протягом одного бюджетного року суб’єкту господарювання або сільськогосподарському товаровиробнику, і її розмір не може перевищувати 50 млн гривень.

Бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку за такими напрямами:

  1. Дотація за бджолосім’ї;
  2. Часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів;
  3. Часткове відшкодування вартості тваринницьких об’єктів;
  4. Часткова компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів;
  5. Часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості об’єктів із зберігання та переробки зерна;
  6. Погашення бюджетної кредиторської заборгованості, зареєстрованої в органах Казначейства, за попередній бюджетний період

 

1. Дотація за бджолосім’ї надається на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. У разі наявності більше ніж 300 бджолосімей максимальний розмір дотації ставить 60 000 гривень одному отримувачу.

Зі сторони  фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей повинно бути забезпечено:

подання до ОМС за місцем знаходження пасіки до 01.10.2020 таких документів:

- копії ветеринарно-санітарного паспорта пасіки;

- копії рішення про державну реєстрацію потужності;

- копії довідки про відкриття поточного рахунку, виданої банком (суб’єкти господарювання);

- копії довідки або договору про відкриття рахунка в банку (фізичні особи);

- копії паспорта громадянина України (фізичні особи);

- довідки, чинної на дату подання заявки, про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у паперовій або електронній формі (суб’єкти господарювання);

- копії звіту про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин (форма 24-сг) на останню звітну дату на момент подання документів (суб’єкти господарювання, які є юридичними особами);

- довідки, виданої органом місцевого самоврядування, про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості наявних бджолосімей на останню звітну дату на момент подання документів (фізичні особи та фізичні особи — підприємці, зокрема сімейні фермерські господарства).

Зі сторони ОМС повинно бути забезпечено:

до 10.10.2020р. складання відомості фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які є власниками бджолосімей і мають право на отримання дотації за бджолосім’ї за формою, встановленою Мінекономіки, та подання її структурним підрозділам облдержадміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку.

Звертаємо увагу, що підставою для внесення до відомості на отримання дотації є реєстрація потужності фізичної особи або суб’єкта господарювання, які є власниками бджолосімей, у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Інформативно. Відповідно до Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016р. №39 (далі – Наказ) фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, необхідно подати до свого територіального органу Держпродспоживслужби заяву про держреєстрацію потужності (форма – у додатку 1 до Наказу). Заява може бути подана як у паперовому, так і в електронному вигляді. Державна реєстрація потужностей здійснюється безоплатно протягом 15 робочих днів після отримання заяви про таку реєстрацію

 

2. На часткове відшкодування в розмірі до 50 відсотків вартості (без ПДВ) племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів можуть претендувати суб’єкти господарювання за закуплені ними телиці, нетелі, корови молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинки та кнурці, вівцематки, барани, ярки, бджолині пакети, бджолині матки, сперму бугаїв і кнурів та ембріони великої рогатої худоби.

Така підтримка здійснюється на безповоротній основі, проте визначається з врахуванням граничних сум, які можуть отримати  суб’єкти господарювання за кожний окремий вид (племінні тварин, бджоли, сперма та ембріони).

Звертаємо увагу, що суб’єкти господарювання  мають право на отримання зазначеного відшкодування тільки у випадку придбання і набуття ними права власності на племінні тварини, бджоли, сперму та ембріони у період з 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року.

Для отримання відшкодування суб’єктам господарювання потрібно подати до 10.10.2020р. пакет документів, визначених Постановою, до комісії Мінекономіки.

.

3.  Суб’єкти господарювання  мають право отримати часткове відшкодування в розмірі до 30 відсотків вартості (без ПДВ) тваринницьких об’єктів, а саме вартості: обладнання, побудованих та/або реконструйованих і прийнятих в експлуатацію у грудні минулого року та січні — вересні поточного року закінчених будівництвом об’єктів (черг та/або пускових комплексів) для утримання великої рогатої худоби, свиней, птиці (зокрема водоплавної та індиків), доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції (молока, м’яса) та/або побічних продуктів тваринного походження, що належать до II і III категорій.

Звертаємо увагу. У разі будівництва та/або реконструкції придбаних тваринницьких об’єктів (черг та/або пускових комплексів) незавершеного будівництва частковому відшкодуванню підлягає лише вартість будівництва та/або реконструкції без урахування вартості об’єкта незавершеного будівництва до початку проведення робіт.

Для отримання відшкодування суб’єктам господарювання потрібно подати до 15.10.2020 пакет документів, визначених Постановою, до комісії Мінекономіки.

4. Суб’єкти господарювання мають право отримати компенсацію вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів.

Важливо. По-перше, відшкодовується вартість об’єктів, які профінансовані за рахунок банківських кредитів. По-друге, така компенсація надається лише тим  суб’єктам господарювання , які залучили у 2018—2019 роках у банках — резидентах України, що підписали з Мінекономіки Меморандум про загальні засади співробітництва (далі — уповноважений банк), кредити строком до п’яти років, обсягом до 500 млн. гривень на один об’єкт у національній валюті для будівництва та/або реконструкції.

Компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів, здійснюється щомісяця в розмірі 25 відсотків фактично понесених витрат на будівництво та/або реконструкцію об’єктів згідно з кредитним договором.

У разі використання в поточному році на будівництво та/або реконструкцію об’єктів 30 відсотків і більше загального обсягу кредиту суб’єкту господарювання виплачується 25 відсотків залучених кредитних коштів на весь період кредитування за вирахуванням суми сплаченої компенсації.

Для отримання компенсації суб’єкти господарювання подають до уповноваженого банку, з яким укладено кредитний договір, пакет документів, визначених Постановою.

 

5. На отримання часткового відшкодування вартості об’єктів із зберігання та переробки зерна в розмірі до 30 відсотків вартості (без ПДВ), а саме вартості: обладнання, побудованих та/або реконструйованих і прийнятих в експлуатацію у грудні минулого року та січні — вересні поточного року закінчених будівництвом об’єктів  (черг та/або пускових комплексів) зернофуражних сховищ, елеваторів, механізованих зерноскладів, зерноочисних та зерноочисно-сушильних пунктів, підприємств із виробництва кормових домішок та сумішей (комбікормів), мають право сільгоспвиробники.

Інформативно. Відповідно до Постанови, під сільгоспвиробниками розуміються:

  • юридичні особи, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів/послуг, вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, причому питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів, поставлених ними за попередній податковий (звітний) рік;
  • новоутворені сільськогосподарські товаровиробники, які провадять господарську діяльність менш як 12 календарних місяців, за результатами кожного окремого звітного періоду.

Звертаємо увагу. У разі будівництва та/або реконструкції придбаних об’єктів незавершеного будівництва із зберігання та переробки зерна частковому відшкодуванню підлягає лише вартість будівництва та/або реконструкції без урахування вартості об’єкта незавершеного будівництва до початку проведення робіт.

Сільгоспвиробникам, які вже отримали часткову компенсацію вартості обладнання для зберігання та переробки зерна, за рахунок коштів бюджетної програми (1201150) “Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників” за напрямами “Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств” і “Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва”,  часткове відшкодування за напрямом “Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції” не надаватиметься.

Для отримання компенсації сільгоспвиробники подають до 15.10.2020 року комісії Мінекономіки, повідомлення за встановленою формою в електронному та паперовому вигляді.

 

6. Суб’єктам господарювання, яким по незалежних від них причинах в 2019 році не виплачені в повному обсязі бюджетні кошти за напрямами:

  • часткове відшкодування вартості племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів;
  • часткове відшкодування вартості тваринницьких об’єктів;
  • компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів,

здійснюватимуться такі виплати у 2020 році в разі повторного подання ними  документів відповідно до Постанови.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь