A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Звернення до мешканців громади про заборону спалювання природної рослинності

Дата: 03.06.2020 12:31
Кількість переглядів: 444

Фото без опису  

  1. Нагадуємо про заборону спалювання всіх видів відходів на прибудинкових територіях. Самовільне випалювання   стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища  - тягнуть за собою накладення штрафу.

     ПАМ’ЯТАЙТЕ! Шкода від спалювання листя і сухої трави украй небезпечна. До складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Спалювання листя та трави призводить до руйнування ґрунтового покриву, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

     Також не забувайте, що неконтрольоване полум’я може перекинутися на ліси, степи чи населені пункти й спричинити масштабні пожежі, які завдадуть неймовірних збитків, матеріальних, екологічних та гуманітарних. Особливо коли підпал здійснюють у вітряну погоду. А у тиху погоду дим зазвичай стелиться землею, від чого страждають місцеві мешканці.

    Нагадуємо, що Президент підписав закон щодо посилення відповідальності за підпал сухої трави. А це – збільшення штрафів у 18 разів.

Зокрема, закон вносить зміни до статей 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах відтепер становитиме від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, що призвело до виникнення лісової пожежі, каратиметься штрафом у розмірі від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       Також закон вносить зміни до статей 241 та 245 Кримінального кодексу України, згідно з якими штрафи за забруднення атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами тепер становитимуть від 1800 до 3600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також сухих дикорослих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом штрафи зростають до 5400-9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

   2. Власникам, орендарям земельних ділянок, що межують з лісовими насадженнями виконувати протипожежні заходи по недопущенню виникнення лісових пожеж.

 

    3.  Протягом пожежонебезпечного періоду на території лісового фонду забороняється:

- розведення  багать  у  лісі;

- відвідування  населенням  лісів;

- заїзд  на  територію  лісового  фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети та перекривати всі заплановані в’їзди у лісові масиви.

- випалювати  траву  та  інші рослинні рештки на землях лісового   фонду,   а   також  на  інших  земельних  ділянках,  що безпосередньо   примикають   до   лісу  (у  тому  числі  проводити сільськогосподарські пали);

- звалювати  та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь