A A A K K K
для людей із порушенням зору
Крупецька територіальна громада
Дубенський район Рівненської області

Чин загальної сповіді

Дата: 20.03.2020 11:46
Кількість переглядів: 1937

 

 

 

 

Згідно з настановами, прийнятими Священним Синодом у зв’язку з пандемією коронавірусної хвороби (COVID-19), при здійсненні Таїнства Сповіді, турбуючись про ближніх та щоб не давати приводу для спокуси, варто максимально дотримуватися загальних правил щодо «соціальної дистанції» і допускати практику загальної сповіді, чин якої подається нижче.

 

Священник: Благословенний Бог наш завжди, нині, і повсякчас і на віки віків.

 

Чтець: Амінь. Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

 

Царю небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Блаже, душі наші.

 

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (тричі)

 

Слава Отцю і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші, імені Твого ради.

 

Господи, помилуй. (тричі)

 

Слава Отцю і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

 

Священник: Бо Твоє є Царство і сила, і слава Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків.

 

Чтець: Амінь.

 

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

 

Прийдіть, поклонімось і припадім до Христа, Царя нашого, Бога.

 

Прийдіть, поклонімось і припадім до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

 

Псалом 50

Помилуй мене, Боже, з великої милості Твоєї і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе Єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже праведний Ти у слові Твоїм і справедливий Ти у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме й таємне мудрості Твоєї  явив ти мені. Окропи мене іссопом — і очищуся, омий мене — і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість — і зрадіють кості мої упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені, Боже, і Духа праведного віднови в нутрі моїм. Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого і Духом могутнім укріпи мене. Навчатиму беззаконників доріг Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, зрадіє язик мій правді Твоїй. Господи, уста мої відкриєш — і язик мій радісно славитиме правду Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепаління Ти не бажаєш. Жертва Богові — дух упокорений, серцем скорботним і смиренним ти не погордуєш. Ублажи, Господи, благоволінням Твоїм Сіон і нехай збудуються стіни єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва правди, приношення і всепаління, тоді покладуть на Жертовник Твій тельців.

 

Покаянні тропарі, глас 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо, жодного оправдання не маючи, ми грішні Тобі, як Владиці, цю молитву приносимо: помилуй нас.

 

Слава Отцю і Сину, і Святому Духові.

Господи, помилуй нас, бо на Тебе ми надіємось: не прогнівайся дуже на нас і не пам’ятай беззаконь наших, але зглянься і нині, як Милосердний, і визволи нас від ворогів наших. Бо Ти Бог наш, а ми люди Твої, всі творіння рук Твоїх і ім’я Твоє призиваємо.

 

І нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, щоб ми на Тебе надіючись не загинули, а від усякого лиха Тобою визволилися, бо Ти єси спасіння роду християнського.

 

Господи, помилуй (40 разів).

 

Священник: Господу помолимось.

 

Співці: Господи, помилуй.

 

Священник: Боже, Спасителю наш, Ти через пророка Твого Нафана дарував відпущення Давидові, що у гріхах покаявся, і прийняв молитву покаянну Манасії. Сам і рабів Твоїх, що каються у гріхах, які вчинили, прийми зі звичайним Твоїм чоловіколюбством, прощаючи їм все, що вчинили, відпускаючи неправди і прощаючи беззаконня. Бо Ти ж, Господи, сказав: не бажаю Я смерті грішника, але нехай він покається і буде живий, і сім разів по сімдесят відпустяться гріхи його. Бо як велич Твоя незрівнянна, так і милість Твоя безмірна. Бо коли на беззаконня зважатимеш, хто устоїть?

 

Бо Ти єси Бог тих, що каються і Тобі славу возсилаємо, Отцю і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і навіки віків.

 

Співці: Амінь.

 

Священник звертаючись до людей промовляє: Ось чада, Христос невидимо стоїть, приймаючи сповідь вашу, не соромтеся, не бійтеся, не приховуйте нічого від мене, але щиро скажіть все, що вчинили ви, щоб прийняти прощення від Господа нашого Ісуса Христа. Ось і ікона Його перед нами, а я тільки свідок, щоб свідчити перед Ним про все, що ви скажете мені, а якщо затаїте щось від мене, подвійний гріх матимете. Отже подумайте, бо ви прийшли на лікування, щоб не відійти вам незціленими.

 

Співці: Амінь.

 

Священник: Господу помолимось.

 

Співці: Господи, помилуй.

 

Священник: Господи Боже спасіння рабів Твоїх, Милостивий, і Щедрий, і Довготерпеливий, що вболіваєш через злобу нашу, Ти не хочеш смерті грішника, але щоб він навернувся і живим був. Самі нині змилуйся над рабами Твоїми, покажи їм взірець покаяння, дай прощення і відпущення гріхів, прощаючи їм всякий гріх вільний і невільний. Примири і з’єднай їх зі святою Твоєю Церквою через Ісуса Христа, Господа нашого, що з Ним Тобі належить держава і велич нині і повсякчас, і навіки віків.

 

Співці: Амінь.

 

Далі священник читає загальне сповідання гріхів:

Сповідую перед Тобою, господи Боже наш, перед Святим Твоїм Хрестом і Євангелієм, і перед тобою, отче духовний, всі мої гріхи, які вчинив словом, ділом, думкою і всіма моїми почуттями.

 

Согрішив я перед Тобою, Господи, маловір’ям, гордістю, самолюбством, невдячністю за Твої добродійства і небесну милість до мене грішного.

 

Согрішив тим, що нарікав на життя, впадав у смуток і відчай, соромився проявити свою православну віру перед людьми, мало любив Бога і ближніх.

 

Согрішив тим, що вірив у різні прикмети, забобони й ворожбу, без міри їв та впивався, дбав більше про вигляд тіла, а не про те, щоб прикрасити свою душу добрими ділами.

 

Согрішив тим, що без пошани вимовляв ім’я Боже, неналежно ставився до святині: ікон і Таїнств церковних, не стримував свій язик від брудних слів, слухав і сам розказував грубі жарти, клявся, проклинав і даремно клявся іменем Божим.

 

Согрішив тим, що неділі і свята не проводив побожно, рідко приходив до храму Божого, спізнювався на богослужіння, неналежно хрестився, розсіяно та без уваги молився, пропускав раніше ранкові та вечірні молитви. Порушував або й зовсім не дотримувався святих постів, не готувався належно до Святого причастя.

 

Согрішив я нешанобливим ставленням до своїх батьків, не допомагав їм в потребі та не молився за них, був поганим зразком християнської віри для моїх ближніх.

 

Согрішив тим, що був грубим та неввічливим із своїми товаришами, зневажав, докоряв, насміхався, осуджував, не прощав, кривдив та сердив своїх ближніх.

 

Согрішив порушенням цнотливості, насолоджувався непристойними видовищами, блудними та гріховними думками і, можливо, через свою поведінку став спокусою для ближнього.

 

Согрішив тим, що крав, обманював, неправдою і хитрістю присвоював собі чуже, був жадібним, немилосердним, скупився дати пожертву на храм Божий, не допомагав іншим у людському горі.

 

Согрішив тим, що неправдиво свідчив на ближніх, вдавався до осудження та пліток, лукавив, говорив неправду, звеличував себе, підлещувався перед сильними та принижував слабкіших, зневажав честь та добре ім’я ближнього мого.

 

Согрішив тим, що був користолюбним, заздрісним і незадоволеним своїм матеріальним становищем, бажав мати земних благ більше, ніж має ближній мій.

 

Яке я не вчинив зло, яким гріхом лиш не згрішив, яке зло не уявив у своїй душі?

 

Каюсь у всьому із скрушеним серцем і молю милостивого Бога:

 

Полегши, відпусти, прости. Боже, провини наші вільні і невільні, які вчинили ми словом чи ділом, свідомо чи несвідомо, вдень чи вночі, розумом і думкою. Все нам прости, бо Ти Милосердний і Чоловіколюбець.

 

Знаю, що мало просто лише покаятися у своїх гріхах, отже обіцяю з Божою поміччю надалі утримуватися від повторення тих гріхів, які я сьогодні визнав і намагатимуся добрими вчинками загладити всі мої провини, в чому нехай допоможе мені Господь наш Ісус Христос, Пресвята Діва Марія, мій ангел-охоронитель і всі святі.

 

Прошу прощення у всіх, кого я чимось образив і прощаю всім, хто мене скривдив. А ти, отче духовний, будь мені свідком в цій моїй сповіді, прости мене грішного, розріши мене від гріхів моїх і помолись за мене раба Божого. Амінь.

 

Далі священник читає молитву відпущення: Господь і Бог наш Ісус Христос, благодаттю і щедротами Свого чоловіколюбства, нехай простить вам чада, всі гріхи ваші. І я, недостойний ієрей, владою Його, мені даною, прощаю і відпускаю вам усі гріхи ваші, в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.

 

Священник: Премудрість. Пресвятая Богородице, спаси нас.

 

Співці: Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, Присноблаженну і Пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від Херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

 

Священник: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

 

Співці: Слава Отцю і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

 

Господи, помилуй. (3 рази)

 

 Владико, благослови.

 

Священник: Христос, істинний Бог наш, молитвами Пречистої Своєї Матері, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих помилує і спасе нас, бо Він Благий і Чоловіколюбець.

 

Співці: Амінь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь